Begeleidster Petra maakte na 17 jaar de overstap van het keukenatelier naar de tuin. Wie kan beter uitleggen wat het betekent om ‘eigenaar’ van een atelier te zijn? ‘Je steekt je ziel erin’.
Ook al moeten ze voor elkaar kunnen inspringen, bij De Sperwer zijn begeleiders in principe aan één atelier verbonden. ‘Hun’ atelier. ‘Dat eigenaarschap heeft drie aspecten,’ zegt Petra, ‘expertise, verantwoordelijkheid en bezieling. Doordat je eigenaar bent bouw je jaar na jaar meer kennis op, je experimenteert, je verdiept. En je leert ook van elkaar. Omdat er veel continuïteit in de groep zit, is het een kwestie van samen groeien.’
Een ander aspect van expertise, is de mogelijkheden tot vernieuwing zien. ‘Zo hebben we de laatste jaren sterk ingezet op de aanpassing van onze keuken. Er zijn enkele medewerkers in een rolwagen bijgekomen en we vonden het belangrijk om hen mee te nemen in het hele kookproces, niet alleen in het snijwerk. Er is nu een aangepast kookvuur en de zeeppompen hangen lager.’
Bezieling
Maar eigenaarschap gaat om meer dan expertise en inzicht. ‘Je steekt ook je ziel in je atelier,’ zegt Petra. ‘Ik ben bijvoorbeeld gepassioneerd door kruiden. We hebben daar samen met de medewerkers mee geëxperimenteerd in de keuken. Als je dan merkt dat mensen meegaan in je passie, geeft dat des te meer voldoening.’
‘Motiverend’, zo vat Petra het eigenaarschap samen. ‘Je krijgt ruimte van je coördinator en directeur om er invulling aan te geven, mits overleg natuurlijk. Die vrijheid maakt dat je je ook echt eigenaar voelt. Je atelier is je kindje.’ Die vrijheid geldt ook in financiële zin, zo blijkt: ‘Voor de keuken krijg je bijvoorbeeld een dagbudget. Omdat we een heel grote bron van groenten uit eigen tuin hebben, was dat altijd haalbaar.’
Nieuwe energie
Waar is ze trots op, na 17 jaar in de keuken? ‘Op onze activiteiten tijdens de week van de smaak bijvoorbeeld. Zo hebben we een keer rond internationale keuken gewerkt en gingen we aan de slag met ‘andere’ ingrediënten. We gingen ook speciale aardappelen kopen in de Afrikaanse winkel in Gent en toverden de ontspanning om tot een restaurant met kaarslicht. De medewerkers kregen daar veel energie van, omdat het iets nieuws was.’
Ondertussen is Petra eigenaar van de tuin geworden. Wat zijn haar indrukken tot nog toe? ‘Het brengt wel wat uitdaging met zich mee. Onze tuin is heel groot. Bovendien ben ik nu alleen eigenaar, terwijl de keuken door twee begeleiders gedragen wordt. Maar ik vind het ook wel spannend. Ik zie veel mogelijkheden om sfeer te creëren in de tuin en om meer met bloemen te werken. En om eventueel wat gespreider doorheen het jaar te zaaien, want de winters zijn lang in de tuin.’