Ik ben een echte werker

Justien
Werkt in het dagcentrum

Justien startte bij De Sperwer aan het begin van de coronatijd. Niet evident, maar toch werkt ze met plezier in het dagcentrum: ‘Ik doe mijn werk in de boerderij graag.’

‘De konijnen eten geven, de ganzen, kippen en vogels eten geven, de konijnenhokken uitkuisen en er hooi in leggen.’ Zo somt Justien haar belangrijkste taken in de boerderij op. Met de vijver zou ze ook graag aan de slag gaan: ‘Ik wil er dingen uitscheppen, om ervoor te zorgen dat de ganzen proper water hebben. Maar ik heb een beetje schrik om erin te vallen,’ lacht ze.
Waar Justien dan weer weinig schrik voor heeft, is het pluimen van een kip: ‘Ik heb dat op de boerderij voor de eerste keer in mijn leven gedaan. Eerst durfde ik enkel te kijken, maar daarna heb ik het ook zelf geprobeerd. Ik vond het leuk.’
Proeven
Naast leuk, was het ook nuttig, ‘want na het pluimen wordt de kip ingevroren’, zegt Justien. Met dat invriezen heeft ze ondertussen ook al wat ervaring: ‘Wie start bij De Sperwer, kan van de diverse ateliers eens proeven,’ zegt begeleidster Jo, ‘maar door de coronamaatregelen en onze bubbels kon Justien voorlopig alleen de boerderij en de invries meedoen.’

Waar zou ze nog graag eens van proeven in de toekomst? ‘Bakken,’ antwoordt Justien zonder aarzelen. ‘En in het crea-atelier zou ik graag naaien en breien, al is dat wel moeilijk voor mij. Eén van mijn handen wil niet altijd even goed meewerken. Kaartjes en juwelen maken zou ik ook graag doen. En koffiezetten is ook één van mijn sterktes.’

Werkpaard

Hoe jammer vindt Justien het dat ze in de coronatijd opstartte? ‘Ik was liever wat dichter bij de andere mensen kunnen komen,’ geeft ze toe, ‘maar ik ben hier heel content en ik doe het werk graag.’ De appel valt niet ver van de boom, zo blijkt: ‘Mijn pa werkt zes op zeven. Hij is een echte werker. Ik ben dat ook. Thuiszitten is echt niets voor mij.’

Deel

Nieuwsbrief

Wens je graag nieuws van De Sperwer te ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Spring naar de inhoud